Poradíme, jak správně postupovat při změně prohlášení vlastníka

Poradíme, jak správně postupovat při změně prohlášení vlastníka

04 února, 2024

Získejte nejaktuálnější

informace a zkušenosti

s předstihem

Prohlášení vlastníka provází bytový dům po dobu celé jeho existence. Jasně určuje, které části domu jsou určeny pro výhradní užívání vlastníkem bytu a které mají sloužit všem. Běžně dochází k situacím, kdy je nutné v prohlášení vlastníka provést změnu. Co bychom měli vědět?

Ve kterém zákoně prohlášení vlastníka najdeme

Po zrušení zákona o vlastnictví bytů je prohlášení vlastníka upraveno občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb., a podrobněji také v nařízení vlády č. 366/2013 Sb.

Prohlášení, zpracovaná v době účinnosti zákona o vlastnictví bytů, tj. od 1. 5. 1994 do 31. 12. 2013, zůstávají i nadále v platnosti. Pokud se během správy bytového domu objeví nejasnosti, zda určitý prostor je společnou částí či zda je součástí jednotky, je třeba nahlédnout právě do zákona o vlastnictví bytů a judikatury, která byla k příslušným ustanovením zákona vydána.

Jaké důvody pro změnu v prohlášení vlastníka jsou nejčastější?

„Typickým příkladem je změna pravidel pro správu domu a užívání společných částí, změna funkčního určení některé společné části, změna účelu užívání bytu nebo nebytového prostoru a sloučení či rozdělení bytu. Souhlas všech je nutný v případě, že má dojít ke změně spoluvlastnického podílu na společných částech všech vlastníkům, například přístavbou, nebo pokud má dojít ke změně poměru výše příspěvků, v jakém vlastníci hradí náklady na společné části.“ říká Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev. Tato pravidla pro změnu prohlášení vlastníka se uplatní i pro změny prohlášení zpracovaných podle zákona o vlastnictví bytů.

Pokud je změna prohlášení vlastníka platně odsouhlasena, zpracuje správce domu (uvedený v prohlášení, vlastník s nadpolovičním podílem v domě nebo společenství vlastníků) úplné znění prohlášení vlastníka a doručí ho příslušnému katastrálnímu úřadu. Pokud v domě vzniklo společenství vlastníků, zakládá se prohlášení vlastníka také do sbírky listin rejstříkového soudu, u kterého je společenství zapsáno.

Kdo a jak musí rozhodnutí o změně prohlášení vlastníka odsouhlasit?

Změna prohlášení může proběhnout buď na základě dohody vlastníků jednotek, v souvislosti se stavebními úpravami v domě, nebo rozhodnutím orgánu veřejné moci. Zda je pro změnu prohlášení vlastníka nutný souhlas všech vlastníků, nebo zda postačí shoda jen části z nich záleží na tom, co je obsahem změny. Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev dále vypočítává jednotlivé příklady, ve kterých postačí ke změně nadpoloviční většina všech hlasů vlastníků jednotek v domě:

  • společné části, při které se nemění velikost podílu na společných částech (je však vždy nutný souhlas dotčeného vlastníka v případech, kdy se má změna dotknout společné části výlučně jím užívané);
  • účel užívání bytu na základě žádosti vlastníka nebo
  • pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, jsou-li určena v prohlášení

Jedná se o změny, které nemění spoluvlastnické podíly nebo poměr výše příspěvků.

 

Další podobné články

Změna zákona zjednodušší vystěhování problémových nájemníků

Změna zákona zjednodušší vystěhování problémových nájemníků

Ochrana nájemníků má právně silně ukotvenou pozici. V některých případech ale výše ochrany vede až k jejímu zneužívání. Je proto jistě dobrou zprávou, že vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka v červnu schválila změnu zákona, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemníků tzv. rozkazem k vyklizení. Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem.

Letošní ročník veletrhu FOR ARCH se zaměří na úspory a rekonstrukci. Máme pro vás vstupenku zdarma

Letošní ročník veletrhu FOR ARCH se zaměří na úspory a rekonstrukci. Máme pro vás vstupenku zdarma

Mezinárodní stavení veletrh FOR ARCH v září představí to nejlepší napříč stavebními obory. V termínu 17. až 21. září v PVA EXPO PRAHA nabídne inspiraci a cenné tipy pro stavbu, rekonstrukci, energetické úspory v domácnostech či poradí, jak optimalizovat náklady a efektivně využívat dotace. Nebude chybět doprovodný program pro odborníky i širokou veřejnost a možnost konzultací.