Ceny bytů neklesají. Jak vidí vývoj trhu ekonomové?

Ceny bytů neklesají. Jak vidí vývoj trhu ekonomové?

24 ledna, 2021
Redakce DPU

Získejte nejaktuálnější

informace a zkušenosti

s předstihem

Ekonomika hlásí krizi. Jak to však vypadá s trhem s realitami? Ten, kdo očekával stejný scénář s cenami bytů jako v roce 2009, ten se mýlil. Stávající krize má a bude mít na realitní trh jiné dopady než krize předešlá. Proč tomu tak je?

Poptávka po bytech je větší

O aktuálním trhu s nemovitostmi nám více také prozradí poměr mezi nabídkou a poptávkou. Bytů k prodeji je obecně v Česku mnohem méně, než by bylo potřeba. Největší problém s volnými byty jsou v Praze a poté v Brně. S kapacitou volných bytů však bojují i další krajská města. Často se hovoří o nedostatečné výstavbě nových bytů, které jsou zbržděny povolovacími procesy. Podle údajů ČSÚ se zvyšuje počet obyvatel ve zhruba polovině krajů, jiné se vylidňují – nárůst obyvatel zaznamenávají ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Jednoznačně vede Praha, kam se přistěhuje každoročně cca 14 000 lidí, kteří hledají bydlení (Čechů i cizinců).

Nedostatek bytů = vyšší ceny

Kvůli nedostatku volných bytů a silné poptávce po nich se stále drží ceny bytů z hlediska evropských cen nadprůměrně vysoko. „V loňském třetím čtvrtletí – za něž jsou k dispozici nejnovější dostupná data – vzrostly v porovnání s průměrem roku 2015 ceny bytů a domů v ČR o 55,4 procenta. Výrazněji v celé EU zdražovaly v daném období ceny rezidenčních realit už pouze v Maďarsku, a to o 80,1 procenta. V Evropské unii jako celku, bez zahrnutí Británie, vzrostly v letech 2015 až 2020 ceny o 27,60, tedy jen zhruba polovičním tempem v porovnání s vývojem v ČR,“ nastiňuje data ekonom Lukáš Kovanda.

Kdy půjdou ceny nemovitostí dolů?

Když se podíváme na rok 2009, který byl odraze krize v roce 2008, tak největší propad čeká ceny bytů, o něco méně zasažené budou ceny domů a vůbec nejstabilnější bývají ceny pozemků. Očekáváme však, že zlevní jen některé byty – neohroženější z hlediska cenových výkyvů jsou staré panelové byty, byty na okrajích měst nebo v méně atraktivních lokalitách. Vyplývá to podle toho, kdo aktuálně tyto byty vlastní, což bývají lidé, kteří jsou nejvíce zasaženi nezaměstnaností a ekonomickou krizí. „Předpokládáme, že se ceny panelových bytů a nemovitostí v méně atraktivních lokalitách propadnou v roce 2021 o 10 – 15 %. Pokud uvažujete o prodeji takové nemovitosti, postupujte pokud možno velmi rychle,“ uvažuje ekonom Lukáš Kovanda.

Další podobné články

Aktuálně: Vyplatí se vlastní bydlení, nebo nájem?

Aktuálně: Vyplatí se vlastní bydlení, nebo nájem?

Aktuální vývoj realitního trhu přináší další poznatky. Přinášejí i změnu v uvažování, zda se více vyplatí investovat do vlastního bydlení, nebo je ekonomicky výhodnější setrvat v nájemním vztahu a vsadit na pronájem bytu. Rozhodování také pochopitelně ovlivňuje lokalita.

Jak správně reklamovat vyúčtování elektřiny nebo plynu

Jak správně reklamovat vyúčtování elektřiny nebo plynu

Máme za sebou období vyúčtování spotřebovaných energií. V případě špatného nastavení záloh, či neočekávané změně ve spotřebě, vás však možná překvapil neplánovaný výsoký výdaj. Někdy jde však o sporné situace, kdy se spotřebitel domnívá, že mu byla naúčtována příliš vysoká spotřeba, případně vyšší cena, než kterou si s dodavatelem vyjednal. Co lze v takovém případě dělat a jak se lze bránit? 

Aktuálně: Pronájem bytu v poměru lokalita, velikost a cena

Aktuálně: Pronájem bytu v poměru lokalita, velikost a cena

Před rokem byly ceny pronájmů v Praze v řádu stovek korun nižší a situace byla podobná i v dalších krajských městech. Z analýzy trhu bydlení dále vyplývá, že zatímco nájmy rostly, meziročně rostla i cena za metr čtvereční u starších bytů.