Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s návrhem zákazu instalace tzv. „mařičů“ elektřiny. Problémem tzv. mařičů je, že spotřebovanou energii nevyužívají efektivně, ale přeměňují ji na teplo bez dalšího využití. Takový proces je neúčelný a má negativní dopad na životní prostředí.Navíc vytlačuje zařízení, která energii využívají účelně, například pro její akumulaci nebo přeměnu na jiné formy energie.
Vybíráme varnou deskou. Z jakých typů máte na výběr?
Jedna z nejdůležitějších věcí v kuchyni? Jednoznačně je to varná deska. Při jejím výběru máte na výběr z více typů. Mezi spotřebiteli převládá především snaha o minimální spotřebu energie. Který je pro vás ten nejvhodnější?
Plynové varné desky
Tato varianta je nejpoužívanější mezi profesionálními kuchaři. Proč? Oceňují především snadnou a rychlou regulaci teploty, kdy lze okamžitě upravit sílu plamene. Plynová deska se vyznačuje také snadnou ovladatelností tradičními knoflíky. V dnešní době mají všechny plynové desky zabudované pojistky, které v případě uhašení plamene automaticky zastaví přívod plynu a nehrozí jeho únik. Další výhoda je v podobě nižších pořizovacích nákladů a prozatím nižších nákladů na plyn. Výraznou nevýhodou je členitost desky a z toho vyplývající složitější údržba a čištění spotřebiče.
Indukční varné desky
Největší rychlíkem ve vaření je právě tento typ varné desky. Časová úspora oproti jiným typům může být až 40 %. V některých případech je vaření vody dokonce rychlejší než v rychlovarné konvici (vždy záleží na obou typech spotřebičů). Ruku v ruce s kratší dobou vaření jdou výdaje za energie. Dle různých propočtů se úspora pohybuje mezi 20 až 40 %. Další, co nahrává k pořízení indukční desky, je její bezpečnost. Funguje na základě elektromagnetické indukce, takže není během vaření horká. V případě úniku vody nebo potravin z hrnce nedochází k napálení na varné plochy a následné čištění je daleko jednodušší. Výraznou nevýhodou však je, že si pravděpodobně s deskou budete muset pořídit i nové nádobí, neboť pro indukční sporáky potřebujete speciální nádobí s uzpůsobeným dnem. Na nádobí se navíc nevyplatí šetřit. Levnější může při používání způsobovat nepříjemné bzučení.
Sklokeramické varné desky
Vaření na sklokeramické desce je časově náročnější. Deska je rozdělena do varných zón, které ohřívají elektrické topné spirály a nahřátí pomocí elektriky může trvat déle. Po skončení vaření plotýnky chladnou delší dobu. Zde hrozí riziko v podobě napalování zbytku jídla a následného horšího čištění. Sklokeramické desky jsou rozhodně energeticky náročnější než předchozí dva typy, ale oproti indukční varné desce nemusíte řešit žádné speciální nádobí a je také cenově dostupnější.
Další podobné články
Přichází čas pro servis plynového kotle
Pro všechna plynová zařízení, a tedy i kotel, platí, že by je měl jednou za rok zkontrolovat odborník. Kontroly plynových kotlů sice nejsou pro domácnosti ze zákona povinné, ale rozhodně se vyplatí. Nejvhodnější doba pro kontrolu nastává nyní po konci topné sezóny.
Dále nečekejte. Cena baterií k fotovoltaice je vám nakloněna
V posledních letech ceny bateriových úložišť pro fotovoltaické elektrárny klesaly, což činilo tyto technologie dostupnějšími. Máte již bateriové úložiště, nebo o něm uvažujete?